Monday, August 1, 2011

EMAIL- siri 2 (Balasan email dari mama untuk along)


To : darlingdania@yahoo.com
cc:
Subject : Rindu dari mama

Salam Along,

Sayang, mama mintak maaf sebab mama lambat balas email Along. Mama sibuk sangatlah sayang. Baru minggu ni mama sempat balas. Sekarang mama tau along tengah tidur. Tadi masa mama kat ofis, mama tengok along online.. mama nampak along buzz mama and say hello.. tapi mama sibuk sangat sebab siapkan report untuk meeting petang tadi. Sebab tu mama tak jawab along.. along jangan marah ye..

Kat sini sekarang baru pukul 10 malam. Mama baru sempat bukak laptop mama dan balas semua email-email. Kat sana mesti pukul 2 pagi. Mesti along tengah mimpi kot. Mimpi mama ke sayang ?... :) mama memang tahu, along anak yang baik. sebab tu along tak pernah susahkan papa. Dari kecik along pun tak pernah susahkan mama.

Maaf ye along kalau mama tak ada dengan along dan adik. Bukan mama nak macam ni sayang, Kalau boleh mama nak tiap-tiap hari balik kerja peluk cium along dan adik. Tiap-tiap malam nyanyikan along dan adik sebelum tidur, tiap-tiap hari masak ayam kicap campur kentang dan sambal tumis udang. Setiap Sabtu pergi jogging kat tasik sebelah rumah kita tu.. Lepas tu lepak kedai mamak kegemaran along tu.. maklumlah along kan penggemar roti canai mamak.. cuma roti canai mamak tu je yang mama tak boleh lawan kan along.. Along tetap suka roti canai mamak depan rumah kita tu...heehe.. betul tak along? .

Along, mama mungkin bukan mama yang baik, Kalau itu yang along nilai, mama terima, tapi mama nak along tahu, mama rindu sangat dengan anak-anak mama, cuma allah yang tahu. Apa daya mama.. mama hanya mampu berdoa pada Allah semoga along terus tabah dan hidup bahagia dengan papa di sana.

Along, apa yang berlaku antara mama dengan papa tidak sekali-kali mengganggu hubungan kita sekeluarga. Itu adalah masalah orang dewasa yang hanya orang dewasa patut tempuhi dan hadapi. Mama tidak mahu babitkan anak-anak mama dalam soal ini.. jadi, biarlah mama simpan sebagai rahsia buat masa ni.. sehingga along cukup matang untuk memahami apa yang sedang mama hadapi.

Along, mama memang tahu, papa seorang ayah yang baik . Itu mama tahu sangat. Sebab tu jugak mama sanggup lepaskan along dan adik .. dan mama sanggup mencari rezeki di sini kerana mama percayakan papa. Itu mama tidak nafikan along.. Tapi sayang.. hidup ini sebenarnya rumit. apa yang berlaku di depan mata tidak semesti berlaku di dalam hati. Banyak perkara yang berlaku di depan mata tidak seindah yang di dalam hati.. tentu along tak faham apa yang mama cakapkan ni.. along kecik lagi.. Sebab tu mama tak mahu cerita apa-apa pada along. Tapi along, cukuplah kalau mama cakap, seorang ayah yang baik bukan bermakna dia juga seorang suami yang baik. Maaf kalau mama cakap macam ni. Mama cuma memberi sedikit gambaran agar along tidak salah faham terhadap mama. Hati mama betul-betul terusik selepas dapat email along hari tu, sampai mama rasa tercabar untuk menceritakan masalah mama. Mujur mama masih dapat mengawal perasaan mama. Mama tidak mahu anak-anak mama hilang rasa hormat terhadap papa. Papa memang seorang ayah yang baik dan bertanggong jawab. Along kena balas jasa papa.. jaga papa bila papa dah tua.

Tolong along.. jangan hukum mama sebelum along cukup dewasa untuk memahami perkara sebenar. Buat masa ni mama mintak along sayang papa dan mama seperti biasa. Mama akan email along lagi. setiap tahun along melangkah dewasa moga along akan lebih bersifat terbuka dan mengerti.. Moga bila tiba waktu along dapat memaafkan mama atas tindak tanduk mama ini. Apa yang along perlu tahu mama sayang along dan adik lebih dari diri mama sendiri. Lebih dari segala-galanya di dunia. Tapi, mama perlu membina hidup mama, mama kena cari duit untuk kehidupan kita sekeluarga. Itu pun kalau mama berpeluang untuk membesarkan anak-anak mama sendiri. Itu pun sekiranya along dan adik sudi hidup bersama dengan mama. Terpulang pada along dan adik nanti.

Along, mama ada bank in duit untuk papa hantar along buat braces. Along kan nak cantik. Sebab tu along kena pakai braces tau.. Biar gigi along tersusun... Budak perempuan yang cantik kena ada gigi yang cantik.. Barulah manis senyuman along nanti.. Along jangan takut tau. Bukannya sakit. Nanti mama suruh papa hantar along kat klinik uncle Rahim kawan papa tu. Mesti dia buat pelan-pelan dan cantik. Along jangan takut tau. Dulu papa bagi tau mama, along tak nak buat.. Tapi ini mama nak bagi tau along.. Kalau along nak jadi cantik along kena pakai braces, ok?!

Along, mama akan cerita pada along bila sampai waktu. Buat masa ni belajar rajin-rajin, jangan susahkan papa, jangan sedih-sedih, jangan tinggal solat, jaga adik baik-baik. Along akan faham apa yang telah berlaku. Bila along dah besar nanti mama akan cerita.. Tapi along kena janji dengan mama, kalau mama cerita along jangan berubah hati dengan papa. Along mesti janji. Kalau tak mama tak akan cerita ok?! Kirim salam sayang peluk cium mama buat adik. Kirim salam papa juga. Cakap terimakasih banyak sebab jadi ayah yang baik. . Along jangan selalu nangis. Nanti tak cantik. Along kan nak jadi budak perempuan yang cantik kan...! Kalau along tak nangis, mama pun tak nangis. Tapi kalau along nangis, mama lagi nangis.. Jangan ingat budak kecik je yang kuat nangis tau.. hehehe.. Ok.. kalau airmata along jatuh lagi lap dengan tuala mama yang along simpan tu. Tuala yang mama pakai masa mama balik cuti tahun lepas. Along kata along tak nak papa basuh sebab nak cium bau wangi mama.. Anggaplah tuala mama tu diri mama yang tolong lapkan airmata along ok?!. Mama kat sini pun ada simpan baju along dan adik masa kita pergi bercuti kat Tioman hari tu. Ingatkan? Baju baju tu mama letak sebelah bantal mama tidur tiap tiap malam.

Ok.. sayang.. jumpa lagi nanti ye.. Mama tunggu email along.. mama tunggu janji along.. Sementara tu, senyum-senyum selalu. Bye.. I love you.. Muuuuaaaah!!

Thursday, July 28, 2011

EMAIL- siri 1 ( Email along untuk mama)

To : kitty_pink9669@yahoo.com
cc :
Subject : KAMI RINDU MAMA

Mama,

Hari ni hari Sabtu ma. Along tak sekolah. Adik tengah sibuk layan Sophie dia tu. Dia baru lepas sikatkan rambut Sophie. Mama ingat Sophie kan.. anak patung yang mama hadiahkan masa birthday adik 2 tahun. Dah lusuh dah Sophie tu, tapi itulah yang dipeluknya setiap malam, pagi petang ma. Kami kat rumah Mak Lang ni ma. Papa hantar kami ke sini lepas kami breakfast kat kedai mamak depan rumah kita tu. Along makan roti canai je. Adik macam biasalah.. dia suka nasi lemak bungkus daun pisang tu. Papa pulak makan roti bakar je. Agaknya papa on diet lah tu. Selalunya sabtu pagi, kami pergi jogging kat tasik sebelah rumah kita tu ma. tapi hari ni papa ada plan lain. Dia ada hal keluar dengan kawan-kawan. Kata papa kalau papa balik lewat malam along dan adik tidur dulu kat rumah Mak Lang. Along pun tak tanya banyak .. Biarlah papa jumpa kawan-kawan. Dah setiap hari dia penat menguruskan kami. Papa bawakan laptop untuk Along. Kalau2 along nak chating dengan mama. Tapi Along tengok mama tak online. Sebab sekarang ni kat tempat mama mungkin dalam pukul 4 pagi. Mama tengah lena tidur. Tak apalah.. Tu yang Along hantar email kat mama ni.

Mama, hari ni kami bangun lewat sikit. Selalunya dari Isnin sampai Jumaat, Along kena bangun pukul 5.45 pagi. itulah juga waktu papa bangun tidur. Rutin harian kami.

Papa bangun pagi jerang air, lepas tu sidai kain yang papa basuh malam tadi. Papa bangunkan along dulu sebelum adik. Along terus je bangun kalau papa kejutkan. Along tahu papa sibuk dan along tak nak susahkan papa. Lagi pun along tahu papa akan marah kalau along liat nak bangun.

Lepas mandi, along solat subuh. Selalunya selepas solat along kejutkan adik. Biasalah, adik tak bangun selagi papa tak datang kejutkan. Kadang-kadang papa buat sosej goreng, kadang-kadang roti telur. Tapi kalau sibuk atau terlewat sikit, papa sapu roti dengan majerin atau jem je. Itu paling mudah dan cepat. Yang pasti, papa sentiasa pastikan kami breakfast dulu sebelum ke sekolah. Papa selalu pesan kat Along.. breakfast tu penting.. Sebab kita buat aktiviti sepanjang pagi.. kena ada tenaga. Kalau tak badan lemah, tak boleh belajar. Hmm.. tapi along tak pernah nampak pun papa breakfast.. Hmm.. orang dewasa selalu macam tu kan ma. Suruh kita makan, tapi dia sendiri tak makan. Kalau kita tak makan kena marah. Tapi dia kalau tak makan, kenapa tak ada orang marah.. Kan ma?

Ma, adik kalau pagi susah nak bukak mata. walaupun tidur malam awal pukul 9. Susahnya dia nak bangun. Kadang-kadang papa turun naik tangga 2, 3 kali kejutkan adik. Kesian papa. Adik memang macam itu. Manjanya lebih dari along ma. Kalau masa along kecik dulu biasa kena marah papa kalau lambat bangun. Tapi adik, papa jarang marah. Agaknya sebab mama tak ada. Papa tak sampai hati nak marah kami. Takut kami sedih.

Sementara kami sarapan, papa masukkan semua barang keperluan kami untuk sehari tu dalam kereta. Along akan ke sekolah. Adik akan ke tadika. Lepas tu dah habis sekolah bas sekolah akan ambik along dan adik pergi ke taska pulak. Kat situlah kami mandi, salin baju dan makan. Lewat petang baru papa ambil kami. Sampai rumah selalunya hampir maghrib.

Mama, papa selalunya beli lauk kat luar. Nasi papa dah siap masak waktu pagi sebelum keluar. Kadang-kadang bila jemu makan lauk luar, papa masak sendiri. Guna perencah segera yang ada kat Tesco. Papa buatlah masak lemak ke, gulai kari ke, atau rendang. Tapi semua peket je ma. Sebab papa tak pandai masak macam mama. Lagipun papa dah penat. Jadi buat aje mana yang mampu dan mudah. Itulah saban hari yg papa buat, sorang-sorang.. mama tak ada.

Mama, along rindu masakan mama. Ingat tak 3 tahun dulu, masa mama masih dengan kami. Kalau mama balik ofis awal, mama masak untuk kami. Sebab along suka masak kicap ayam campur kentang yang mama buat. Lagi satu along suka bila mama buat sambal tumis udang. Along makan banyak.. Sampai semua orang kata along budak tembam.. Hehehe.. nasib baik tak terus tembam kan mama. Sebab sekarang along dah kurang makan. Along selalu tak ada selera makan. Sampai papa risau sebab along dah kurus. Along pernah buang nasi kat belakang rumah bagi kucing. Lepas tu bila papa tengok pinggan along dah tak ada nasi, papa ingat along dah habis makan. Padahal along bagi kucing ma. Bukan along saja tak nak makan, tapi along memang tak ada selera nak makan. Entahlah ma.. along sedih.. along rindu mama..

Along tak faham sangat kerja mama. Tapi yang along tahu mama orang penting. Selalu mama pakai topi warna kuning tu, dan baju yang lantun cahaya tu, warna kuning juga. Sebab selalu tengok dalam gambar mama pakai macam tu dengan kawan-kawan mama. Bila cikgu tanya, atau kena isi borang sekolah, papa selalu isi di ruang pekerjaan mama sebagai Jurutera Binaan. Apa entah along pun tak faham sangat. Yang along tahu kerja mama bina bangunan. Betul kan mama. Tapi yang pasti, bila along dah besar, along tak nak kerja tu.. sebab along kesian nanti along kena tinggalkan anak-anak along. Nanti dia orang sedih macam along sedih sekarang ni. Kerja Jurutera Binaan ni tak ada kat Malaysia ke mama.. Kan best kalau kerja tu ada kat sebelah rumah kita kan mama. Tak payah mama pergi jauh-jauh.. Ke memang mama yang nak pergi jauh jauh mama?...

Mama balik sekali-sekala. Sebab site mama jauh.. kata papa.. tu masa mama belum pergi Dubai. Entah kat mana Dubai tu along pun tak paham sangat.. Tapi hari tu papa bukak google earth, lepas tu dia tunjukkan kami tempat mama tinggal sekarang ni. Papa kata jauh. Kalau kat sini subuh, mama baru tidur malam. Dulu masa mama belum pergi Dubai pun mama selalu kerja jauh. Kadang-kadang dalam sebulan, 3 kali je balik rumah. Jadi kami dah biasa dengan papa. Apa-apa hal along selalu tanya papa, kalau saudara kita buat kenduri, nak pakai baju apa.. papa carikan baju. Kalau nak raya, nak pakai baju kurung color apa, papa pilihkan color. Along teringin gelang emas bila nak raya. Papa yang pilih corak. Along tak tanya mama pun. Sebab mama tak pernah ada..

Sebenarnya, along rasa cemburu ma, dengan kawan-kawan along, bila dia orang cerita pergi shopping dengan mama dia orang. Dia orang tahu semua jenis fesyen baju. semua nama-nama baju yang tengah hot ma. Semua jenama hebat, walaupun kadang-kadang along rasa kita lagi banyak duit dari dia orang, tapi dia orang selalu pergi shopping, tahu mana tempat best. Tahu restoran mana yang sedap. Tahu serba serbi pasal barangan berjenama. Along bodoh.. Along tak pandai macam dia orang. Kadang-kadang bila dia orang cerita pasal handbag, mengalahkan orang dewasa ma. Along nak join pun tak tahu apa nak cerita. Sedihlah ma. Along lebih pandai cerita pasal bola, pasal kereta. Along nak belajar jadi perempuan macam dia orang tu. Along tak nak belajar dengan orang lain. Along nak belajar dengan mama. Sebab pada Along mamalah orang yang paling pandai bergaya dalam dunia. Biarpun orang lain tak cakap macam tu. Tapi pada Along mamalah yang paling hebat, paling cantik, paling pandai. Along nak jadi budak perempuan yang pandai pakai makeup, pandai bergaya, pandai pakai high heel. Along nak tahu cara budak perempuan pilih baju. Ajarlah Along mama..!

Hmm.. Along banyak complain ke?

Mama, kami rindu mama. Tapi kami tahu mama kerja, mama cari duit, pun untuk keluarga, bukan untuk orang lain. Tapi mama, kenapa sampai macam ni sekali..Juah sangat mama pergi..Kat Malaysia ni dah tak ada kerja ke mama? Kalau dulu walaupun jauh, tapi masih di Malaysia. Masih boleh balik dua minggu sekali atau seminggu sekali. Sekarang ni 6 bulan sekali je. Kesian along tengok papa, penat uruskan kami tiap-tiap hari sorang-sorang. Kesian along tengok adik, yang tak rasa belaian tangan mama. Ke sebenarnya along nak cakap.."kesian tengok along..yang rindukan mama..!"

Dulu, masa mama belum terima tawaran dengan syarikat yang mama kerja sekarang, mama selalu ada masa dengan along dan adik. Mama selalu nyanyi sebelum kami tidur malam. Lepas tu mama suruh baca doa tidur. Adik baca kuat..tapi dia pelat.. dia nak tunjuk pandai lah tu kan mama.. dulu dia pelat, tapi sekarang sebutan dia dah betul ma. Dia sekarang tengah belajar muqadam dengan Ustaz Hassan jiran dekat rumah kita tu ma.

Mama, along ingat lagi lagu yg mama suka nyanyi dan suara mama memang sedap. Papa tak pandai nyanyi macam mama. Ingat tak set karaoke kat rumah yang mama beli? Sekarang tak ada siapa pun yang sentuh. Dulu masa ada mama, mamalah yang selalu guna. Sebab mama memang suka nyanyi. Bila mama suruh papa nyanyi papa asyik gelak je. Sampai kena paksa. Lepas tu bila papa nyanyi kami semua gelak sebab suara papa sumbang.. Ingat tak mama.. suara papa pecah bila nyanyi nada tinggi. Kita semua ketawakan papa.. papa pulak tak kisah. Lagi suka tengok kita gelak, lagi lah dia buat buat sumbangkan suara dia. Ingat tak mama?.. Hmmm ..

Tapi.. itu semua tinggal kenanagan. Itu 3 tahun yang lepas. Masa tu Along seronok sangat. Tapi sekarang along tak rasa seronok. Papa selalu bawak kami jalan2 untuk hiburkan kami. Adik sukalah. Tapi along.. tetap teringatkan mama.

Along rindu suasana tu. Dah tak ada lagi sekarang. Raya tahun lepas pun mama tak balik, sebab mama kata cuti 3 hari je.. kita cuma webcam dalam internet je kan mama. Nampak mata mama merah, tapi mama senyum.. Mama cakap dengan kami jangan sedih sedih. Mana boleh mama... Along tetap sedih... Along tetap nangis.. teresak-esak sebab rindu mama di pagi Syawal. Mama suruh along jangan sedih.. tapi along tahu, mama pun sedih.. sebab orang dewasa memang selalu macam tu. Dia suruh kanak-kanak buat, tapi dia sendiri tak buat. Dia suruh kanak-kanak jangan buat, tapi dia sendiri buat.. Kadang-kadang fikir.. seronok jadi orang dewasa ma. Boleh arahkan kanak-kanak.. dan dia sendiri tak ada siapa arahkan.. Mama suruh along jangan nangis. Tapi selalu along tengok mata mama merah. Along tahu mama nangis.

Mama.. along nak tanya satu lagi soalan.. Kalau along tanya mama janji jangan bohong... boleh ye mama. Masa mama balik cuti tahun lepas kenapa mama tanya along dan adik nak tinggal dengan mama kat sana ke tak? Lepas tu along tanya papa macamana. Mama kata papa tinggal sini soranglah. Lepas tu along tanya mama, nanti papa datang tak.? Mama kata tak.. Kenapa ma? Mama tak nak papa lagi ke? Dari dulu sampai sekarang mama belum jawab.. Along tunggu.. Dah lama along tunggu jawapan mama.

Mama, walau apa pun yang berlaku antara mama dengan papa, kami tetap sayang mama. Tapi, along nak mama tau.. Along akan tetap di sini bersama papa. Along minta maaf along tak dapat ikut mama ke sana. Tempat along di sini .. Walaupun kami rindu mama tapi.. KAMI SAYANG PAPA MA...Rasanya papa lebih faham kami dari mama sebab papa lebih banyak meluangkan masa bersama kami banding dengan mama. Papa buatkan sarapan kami.. Papa cuci pakaian kami. Kalau sakit, papa bawak kami jumpa doktor. Papa pastikan kami sentiasa kenyang. Papa sentiasa cuba sedaya upaya ceriakan kami kalau kami sedih. Mama, walau pun suara papa tak sedap macam mama, tapi papa sentiasa ada di sisi kami sebelum tidur malam dan nyanyikan kami dengan suara sumbang papa tu. Kami tetap suka. Walaupun masakan papa tak sesedap mama masak tapi dia sentiasa pastikan kami makan bila cukup waktu. kami mungkin seronok duduk kat sana nanti ma. Tapi along takut ma.. mungkin hanya untuk seketika je.. sebab kami dah biasa dengan cara papa. Kami dah biasa dengan kehidupan kami di sini. Takut nanti kami akan rindukan papa. Lebih-lebih lagi adik.. Bukan kami tak sayang mama.. tapi papa banyak berkorban. Along tengok sendiri dengan mata kepala along, apa yang papa tempuhi setiap hari...

Mama, nanti along taip lagi ya. Sekarang Along tengah nangis. Along sebak.. tak boleh taip. Along tak nak Mak Lang nampak. Nanti along malu. Tu nampaknya macam Mak Lang nak datang sini. Mama.. along tunggu email mama. Along rindu mama. Nanti mama jawap ye.

Bye mama.. I love you.


Friday, March 11, 2011

Laluan - Siri 4

Sambongan dari Label JomStory - siri Laluan 2 & 3

Ini aku... Aku ingin bercerita, tentang Dia. Dia yang ingin memilih laluan. adakah dia sudah memilih laluannya?

Dia Seorang perempuan. seorang isteri, seorang ibu. Yang suatu ketika dahulu hatinya pernah dilukai. Dirawat... sembuh namun sebenarnya.. jauh dilubuk hati diraut wajah yang lembut, terpahat hati keras waja, degil adakah kerana itu memang sifatnya. Atau itu hasil dari segala perasaan yang terpendam dan tidak dapat diluah. Hmm...kadang-kadang aku terfikir. Inilah sifat wanita Melayu..yang sentiasa dilatih, disuruh, diatur untuk menurut, sehingga kadang-kadang apa yang diinginkan harus dibunuh demi menjaga keharmonian dan keamanan. Huhh.. Sehingga membakar hati sendiri...? Kan sakit tu.. Eeeehh.. Ok , lupakan apa yang aku fikirkan.

Aku hendak bercerita tentang dia.

Dia yang ceria, senyuman dibibir memang tidak pernah lekang. Bila orang bertemu dia, orang akan bertanya.."Hey..How's ur hubby..and your kids? Happylah you sekarang..Orang jaga baik-baik..Tak bagi kerja..Nanti badan letih.." Oh yea??....Orang akan menganggap dia sebagai suri yang sempurna, bahagia disamping suami dan anak-anak....Menguruskan rumahtangga. Dan Dia...dengan senyuman lebar mengiakan kata-kata orang-orang yang berkata.. Dengan kesempurnaan seorang wanita diserikan dengan gaya keibuan dan keisterian.(hmm?.. ada ke ungkapan tu)

Dia, dengan tangan menggenggam erat manja mesra jejari mulus anak yang dipimpin, dikawal seolah-olah tidak diizinkan terlepas walau sesaat pun, sebagai bukti inilah ibu mithali.

Huhhh..... Dia...

Benarkah...? (Heee..tseee ..hee..) Maaf aku ketawa, bukan kerana cemburu dengan anggapan manusia terhadap dia.. tetapi kerana mereka itu semua telah pun terpedaya dan ditipu bulat-bulat oleh Dia. Berjayanya dia menjadi pelakon yang sentiasa bersandiwara dipentas dunia yang luas terbentang ini.

Ini aku. Aku yang bercerita.. Aku bukan Dia, dan aku tidak mahu menjadi seperti Dia...Kisah Dia- seorang perempuan, seorang isteri, seorang ibu adalah kisah yang dikaburi oleh jalan penceritaan yang diatur oleh dia. Hakikatnya dia sedang menderita... merintih, sepi..terabai, bukan zahir tetapi batin... Aku bercerita kisah Dia - hidup menyendiri didalam kepompong yang dibina sendiri.

Aku bukan dia...Aku tak mahu menjadi dia..

Kononnya seorang yang diketahui sebagai seorang yang taat, bahagia dan ceria. Aku bercerita kisah Dia yang padahalnya adalah disebalik dari apa yang tertera. Hmmm...Perempuan, memang sukar diramal...

Baik, Apa yang aku tahu pasal Dia adalah, bertahun hidup bersama pilihan hatinya sendiri atas dasar suka sama suka..Bertahun menempuh gelombang hidup diatas nama perkongsian sebagai suami dan isteri. Bahteranya hampir karam dipukul badai di tengah lautan. Dia telah pun tercampak jatuh dihanyutkan ombak ke pesisiran pantai. Ketika itu dia berjaya melabuhkan diri di tepian suatu destinasi yang tiada di dalam perancangan hidupnya. Terpisah jauhnya dia dari bahtera yang dinaikinya sekian lama menyusur badai yang sering datang dan pergi.

Tetapi bahtera itu datang kembali untuk menjemputnya pulang. dan atas kuasa anak-anak yang berada di atas kapal, dia berlayar kembali.

Dia..yang bukan aku dan bukan seperti ku.. Tetapi dia adalah..........????

Aku tahu kenapa..kerana dia seorang ibu. Tetapi yang aku tidak tahu ialah kenapa nakhoda kapal itu tidak belajar dari pengalaman lalu. Kenapa masih membiarkan hati dia terabai..sehingga ada yang lain mahu mencuri hatinya. . Ya.. aku faham, tiada ibu yang sanggup melihat kehidupan anak yang dahagakan kasih sayang. Tetapi yang aku tidak faham, kenapa siayah tidak mahu menghargai pengorbanan siisteri yang membunuh perasaannya terhadap lelaki yang ingin merawat lukanya. Atas nama pengorbanan dia kembali. Ada lafaz janji yang terucap untuk menyemarakkan semula kasih sayang demi keluarga. Tetapi lafaz adalah melalui kata-kata dari lidah yang tidak bertulang. Sedangkan perlaksanaannya adalah dari segenap penjuru jasad dan mental, yang biasanya akan dihalang oleh perasaan dan hati. Bukan mudah hati untuk berkata ya, saya akan taat perintah abang... dan ya, abang tidak akan melukakan hatimu lagi..

Dia melabuhkan hatinya di bumi asing untuk mencari penawar. Aku selalu memikirkan dimana silapnya dia ini. Apalah salahnya menjadi isteri yang baik, dengar saja perintah suami selagi ia tidak melanggar hukum... Tapi..yalah...keadaan bukan semudah itu. Siapa yang mahukan begini."Aku tak suka buat begini. Tapi aku perlu buat kerana Hati ini milik siapa?.. Bila soalan teraju entah untuk siapa nak dituju. Dia tahu dia seorang isteri yang teruji kesetiaannya. Dan sentiasa diuji kesabarannya. Bukan dirinya tidak dikasihi malah dia sedar, dia sering digambarkan sebagai seorang isteri yang bertuah kerana memiliki suami yang penyayang, lembut dan bersopan. Lalu haruskah terus dia melayari babak lakonan itu selama mana yang termampu. Apa yang mereka tahu pasal kehidupan dia. Senyum yang terukir dibibir setiap kali menampilkan diri dikhalayak ramai adalah kerja yang paling penting dilakukan demi menjaga nama dan maruah keluarga.

Hmmm... wahai isteri yang cuba berlaku setia. Khabarkan kepada ku akan kisah mu itu..kerana aku tidak pernah jemu untuk menanti kesudahan hikayat dan sandiwaramu. Apakah jalan cerita yang akan kamu karang, aku hanya menanti.

Semoga kita berjumpa lagi..

Wednesday, February 23, 2011

Mr Sad Is Coming

Mr Sad : Hello dear..I'm visiting you..How are you today.

Me : Why are you coming back ?..Of course you know how I am as you are here with me right now. Told you not to come back.

Mr. Sad : Hhhuuh?.. well, you know that's impossible don't you. I'll be running along with you as long as you live I'm afraid..

Me : You really don't want to leave me?.. why?..

Mr. Sad : Well.. Ask yourself ...I thought you are inviting me. That the way it is, just when you need me I'm just appear anytime at anyplace. I'm not coming if I didn't get the invitation from you..Well you know..not really have to be so formal by sending card or something like that.. Just some whispering through your heart.

Me : Ok.. what do you want from me?

Mr. Sad : What?... Hey... I want nothing from you.. You are the one who want me... Can't you understand?

Me : I don't want you.

Mr. Sad : Why are you lying? You always did that.

Me : I don't lie.

Mr. Sad : Heart never lie, but your tongue did..

Me : How could u say that... I'm not always lying. I lied when I have to

Mr. Sad : That's what I'm saying. Why must you guys got that words 'have to' to allowed lies.

Me : Because that's life means. Sometimes we have to lie to keep everything looks find and may good for us.

Mr. Sad : I don't understand human. They are hypocrite ..They are pretender.. on the name of reputation.

Me : Stop saying like that.. do have some respect with whom you're talking to.. You are nothing but sadness .. ruins people's life, tumbling every human's heart upside down. ..shame on you..!

Mr. Sad : Told you... Only when human call me.. I will not appear without invitation. I have my own pride.

Me : Hate you.! I don't need you..

Mr.Sad : So.. Why am I here.. Your feeling that makes me here.. I'm not the one to blame.

Me : Just go back to where you belong. Don't ever come back don't even think that you are so special.. You are dark ..You are bad.. GO AWAY..

Mr. Sad : Ok..I'll be leaving when you don't need me anymore.... But...hmmmmm... I wonder why am I still here.. It means that you still want me.. I can't leave without approval from you.

Me : ok ...stay then..! Is that satisfying you?!..(Mr.Sad is smiling). Just stop talking.. I really hate you so much.


Mr Sad is sitting beside me, silently. I allowed him to stay coz I just have to face it and deal with it. Got to be strong to make him disappear and really hope it will not takes too long for him to go away. Shuu..Mr. Sad, shuu..


Tuesday, February 22, 2011

Shawl-collection


Salam and hello visitors. Today entry is nothing much but this is for girls who wearing shawl for head covering. Well I know this is quite common and every body does this especially Malaysian Muslim girl, but just want to show you guys one of my collection and yea not so new but I love this style for right now until not sure when..Ha..ha.. Just like I told you before, I'm always changing...Hmm...not bad yea.. :)

Saturday, February 19, 2011

INTERSECTION

Hurt is something that I used to feel, just like no ending to heal
Don't make one more step towards the blue
Or else I will make my step out from you
I have so many scars inside, only it's just out of your sight
Or you might don't wanna see, what you should see
Cause if that so, you should on your knee
Begging me to stay and keep on play
Your game your rule is one way traffic, it's so tiring and pathetic
Been years we travelled at the same road and now there is an intersection
So, let's just go to our own direction.

Sunday, January 30, 2011

Laluan Siri 3

Sila ikuti siri laluan 1 dan 2 sebelum memahami kisah Dia.

Aku yang bercerita.....Tentang Dia...seorang perempuan, seorang isteri, seorang ibu....



Wajah bujur sirih berkaca mata menjelma lagi. Apa istimewanya lelaki ini sehingga dirinya terperangkap didalam khayalan dan mimpi yang bukan mimpi diwaktu tidur, malam mahupun siang. Tetapi mimpi didalam jaga, mimpi sewaktu berurusan dengan segala macam urusan hidupnya yang ligat setiap hari. Wajah itu tidak pernah luput dalam ingatannya walau sesaat.


Peritnya hidup yang tiada hala tuju. Terumbang-ambing diatas kekacauan dengan kehadiran wajah bujur sirih berkaca mata itu. Jangan salahkan dia. Tidak kira siapa yang membuka laluan, sekiranya kamu tidak memilih untuk lalu ke arah laluan itu, perkara ini tidak akan berlaku. Jadi jangan salahkan sesiapa..


Tidak Aku pun tidak menyalahkan kamu. Sememangnya kamu tidak bersalah. Kamu adalah mangsa. Mangsa hati yang terluka, terabai kasih sayang dan perhatian. Aku tahu kamu tidak meminta mahligai emas sebagai tempat berlindung dari panas dan hujan, sebuah taman mawar yang harum mewangi. tetapi cukuplah perhatian yang diberi, kasih sayang dan belaian .... Hmmm..mungkin inikah sifat semulajadi lelaki..? Jemu dengan wanita yang sama saban hari... Aku tak mahu menjawab itu. Jawapan ada pada setiap individu.

Aku hanya mahu bercerita...tentang Dia.. Seorang perempuan... isteri..dan ibu..yang terabai...Bukan zahir, tetapi batin...


Aduhai...kesian dia..Tiada keserasian lagi...tiada manisnya lagi..bukan senyumnya, tapi hatinya...
Kesian dia.. Terlalu banyak luka yang cuba dirawat..sehingga tidak tahu mana satu yang perlu dirawat dulu...bersendirian. Kerana dia adalah perahsia. Kepura-puraan adalah milik mutlak hidupnya. Lakonannya selalu menjadi..Lantas orang sering menganggap pasangan ini adalah pasangan yang bahagia.. Haa.haa.... Maaf aku ketawa. Bukan aku tidak simpati tetapi geram melihat kesabarannya yang menjadikan dirinya bodoh dan diperbodohkan. Ok...Mungkin aku tidak wajar memberi komen begitu...kerana mungkin dia ada sebab tertentu.


Wahai isteri yang cuba berlaku setia... Aku mahu bercerita lagi...Tentang kamu. Tetapi aku perlukan jawapan kamu.... Apakah laluan yang akan kamu pilih..khabarkan kepadaku..


Semoga jumpa lagi....

Saturday, January 29, 2011

My Shawl, My Style







Hi again. This time I want to show you how I did my shawl with my own style. I used to wear only one piece of shawl without inner scarf . But before that to make yourself comfortable without having hair out from your shawl, let's clip your hair and tight it up nicely. Ok.. I don't want to take more time writing, just watch this video clip, see how I have some real fun on camera and doing my demo.
The background music for my video clip is from Avril Lavigne with her new hits "What The Hell". My favorite song for the time being. Don't know how long it will last. Well, I'm always changing

Ok Ladies...hmmm..and may be also gentlemen... Enjoy watching..! .


Monday, January 24, 2011

Laluan- Siri 2

Adaptasi dari kisah - Chating Online siri LALUAN (JomStory) - posted on June 8, 2010



Entahlah... Laluan mana harus ditempuhi. Kenapa raut wajah itu tidak pernah lenyap dari fikirannya. Hati semakin sayu bila mengenang yang dirinya tidak mungkin akan dapat bertemu dengan wajah itu lagi, kerana dia memang sedar akan larangan....

Ahh... Peduli apa dengan larangan. Berapa ramai orang yang engkar dengan larangan. Hatinya bersoal-jawab, sekejap mengiakan yang benar sekejap mengiakan yang salah. Benar dan salah kini seperti sudah tiada bezanya, hanya kini bergantung kepada nilai keimanannya menghadapi ribut taufan godaan yang menerjah setiap kali kerinduan terhadap lelaki itu memuncak dan setiap kali wajah itu tergambar di ruangan matanya.

Entahlah... laluan mana..? Hatinya mencongak antara kewarasan dan nafsu. Siapa yang akan menang dalam pertempuran ini. Tetapi kewarasan selalu melukakan. Kewarasan yang menjurus kepada kesetiaan selalu menjebakkan dirinya didalam linangan airmata. Kewarasan yang mengajaknya menjadi insan yang baik selalu memerangkapnya ke lembah kesunyian dan kesedihan. Kenapa tiada balasan kepada kesetiaan. Kesetiaan yang tidak pernah mendapat ganjaran yang selayaknya menyebabkan Jiwanya bergejolak untuk keluar dari kepompong kesetiaan. Kepompong yang membelenggu dan menyedihkan itu harus dilontar jauh supaya dirinya bisa menikmati keindahan hidup yang sebenar. Meskipun pendekatan itu adalah pendekatan ke arah kejahanaman rumahtangganya. Ya..Laluan yang sedang dalam pertimbangannya.

Entahlah... kenapa dunia selalu tidakberlaku adil kepada orang yang setia. Dimana tempat mereka? Adalah didalam takungan airmata yang hanya menjadikan diri kelihatan tua sebelum tiba waktunya. "Perlukah aku menjadi begitu? Tidak..! Aku tidak mahu..!" Bisik hatinya.

Itulah kata-kata hatinya. Sekejap semangatnya kuat untuk menuju ke laluan itu, sekejap dirinya lemah terutama selepas sujud 5 waktu sehari semalam. Pelik tetapi benar, didalam doa selepas sujud dia sentiasa mahukan keutuhan rumahtangganya. Tetapi hatinya sendiri bergejolak untuk menumbangkan benteng rumahtangganya sendiri... dan menuju ke laluan itu.

Wahai sang isteri yang cuba berlaku setia... Khabarkan kepadaku Laluan mana yang akan kamu pilih.. Aku hanya mahu bercerita..tentang kamu...Isteri yang cuba berlaku setia..

Jumpa lagi.....

Saturday, January 22, 2011

I'm on the go


3 days outstation...
When I got some assignment involve informal meeting with someone, I prefer to wear casual. What are the things should be in my luggage? The first thing on my list would be my camera, my laptop, my pen and papers. Then only I will pack my outfit, though it's important too.
Because my luggage will already full with the gadget, so let's compromise a bit for the out-fit. Let's just have 2 cardigan, 2 tops, one skirt, 2 inner scarfs and 2 shawls for outing.

And do some rotation by mix and match for each day. As long I don't get sweat, it will be just fine.......Haa..haaa. May be for first day I'll put on this one.
For the 2nd day I will try these two option.
And for the last day this might be the choice.

or may be this...
Ok..I'm on the go but will be still online. See you guys on the next entry. Bye for now.

Saturday, January 15, 2011

My Birthday Girl is now 20


My sweetie turns to 20 on January 13,2011. Seems like yesterday I saw her walking around with her singing chit-chit baby shoes.
Her 'chit-chit shoes' when she was 2.


Her first shoes when she was 1 year old.



Just like yesterday I watched her became 'The Kimono Girl' in her pakaian beragam contest when she was 3.

And been a winner in that contest makes me feel so proud of her.

This is her at age of 5. From her pose given I noticed that she know how to deal with the camera. She loves camera just like how camera loves her.


This is her in present...still know how to deal with it....

But here she got company - the interrupted pose from her naughty younger sister.




Hmmm...my sweet sweet memory with her when we were in Langkawi.
Happy birthday girl...No matter what, you are still my sweet little baby..Mummy loves you always...

Sunday, January 9, 2011

perasan SUPERSTAR.wmv

Let's see how my 2 girls getting wild to become the perasan SUPERSTAR..(Hmm..actually they have been asked to act like that by the director...ha..ha.. me la..who else)

Enjoy watching

video

Wednesday, January 5, 2011

Belated wishes- 2011

Happy belated new year.. haaa..haa

Todays is the 4th day of 2011.. Hmmm..so bz tk sempat tulis something in my sketches of life ni.

Ok, azam...just continue the last year azam and creating the new azam (tsee-hheee) Ok..what my new azam for this year?..not gonna tell..Only God knows..
What I want to do is to keep all the good memories and bring ahead..erase the bad one.
Hmm..so easy to say.
Ok, Ulang lagi sekali dengan ayat yg berbeza,
Kisah semalam biarkan berlalu...
Cuba lupakan yg sedih pedih.. Think positive and let's have a blast on the new year and have a very happy year ahead. Hmmm.... gitulah lebih kurang ayat utk naikkan semangat.

Kekawan and visitors, especially my beloved followers, don't ever jemu to visit my blogs and :) please give some comment as well.

Keep in touch ye...Love u all always..

My new look for 2011?... no lah...ini gambar tangkap muat mana yg ada dlm my digital camera je..